Csővezeték lejtése

A szennyvízcső lejtése alapvető hibája lehet a szennyvízvezetékeknek. A csővezeték lejtését elméletben minden szakember megadja, a baj ott kezdődik, hogy a beépítés során már nem minden esetben tudják megtartani a szükséges esést és így akár visszacsuroghat a víz, önmaga lesz gátja a szabad szennyvízfolyásnak.

Vegyünk egy egyszerű, de igen gyakran elforduló hibát. A nagyobb sarokkádakat és most már szinte minden fürdőkádat úgynevezett gégecsővel csatlakoztatnak a lefolyórendszerhez. Így legkönnyebb áthidalni a szintkülönbségeket. Csakhogy a szerelők igen gyakran elfelejtik, hogy a csővezeték lejtése a gégecsövekre dettó érvényes. Egyre több olyan bekötést látni, ahol a szennyvízvezeték lejtésére fittyet hányva, hosszú, akár egyméteres gégecsövet szerelnek be és egy nagy „u” alakú hurkot képeznek, amelyben akár több liternyi pangó víz is lehet. A nagy tömegű víz pedig ugyan olyan dugulást okozhat, mint a bármilyen szennyeződés. A házigazda haja szála fürdés közben, vizesen is az égnek áll, mert a víz csak nem akar lefolyni. Miközben a teljes vezetéket kipucolta: ott nem lehet dugulás, miközben már a csatlakozókat és a lefolyó szerelvényt is kicserélte, de a víz csak nem akar akadálytalanul lefolyni. A pangó víznél kell keresni a bajt, meg a csővezeték lejtésénél. A több kilónyi, a gégecsőben maradó víz egyszerűen gátja a többi szennyvíznek, ameddig a vezeték lejtését a megfelelőre nem építik át. Ebben az esetben is a duguláselhárítás-ügyelet lehet a segítség.

Cégünk ugyanis nem csak akut duguláselhárítással foglalkozik, hanem a szennyvízhálózat tervezésében és építésében is segítséget tud adni. Mi sem természetesebb, hiszen annyi különböző lakást, szennyvízbekötést és különleges helyzetet láttak és javítottak munkatársaink az elmúlt évtizedekben, hogy megannyi praktikát szereztek a szennyvízszerelés, duguláselhárítás terén. Hívhatnak bennünket éjjel és nappal, reggel vagy délután, akár éjszaka is. Munkatársaink a telefonnál akár tanácsadással is segítik önöket, de természetesen baj esetén a lehető legrövidebb idő alatt megpróbálunk a helyszínre érni.

Ugyancsak a duguláselhárítás-ügyeletet érdemes hívni, ha fürdőszoba, mosdó vagy konyhafelújításba fognak. A duguláselhárításban jártas szakembereink minden tudásukat latba vetik, amikor a felújítás alatt lévő épület szennyvízrendszerét tervezik. A rajzokat eleve úgy készítik el, hogy a bekötések, csatlakozások a lehető legoptimálisabb helyre kerüljenek: a szennyvízvezeték lejtését mindig a megfelelő szögben kell tartani, de túl nagy esést nem szabad tervezni, kétszázalékos lejtésnél kisebbet sem, mert akkor nem folyik majd el megfelelően a szennyvíz. Sokkal fontosabb, hogy a duguláselhárítás érdekében mi a beépítésre, a kivitelezés minden pillanatára figyelünk, hiszen a tapasztalatunk szerint a munka ezen szakaszában szokott elfordulni a legtöbb hanyagság.

Hiába a jó terv, ha az építésnél nem adják meg a szennyvízvezetéknek a megfelelő lejtést: a hibás fektetett csővezetéket aztán könnyűszerrel bebetonozzák, vagyis rögzítik a bajt, szinte oldhatatlan módon. Nos, ha ránk bízzák a munkát, akkor mi garanciával tervezzük és megépítjük a szennyvízhálózatot és a korábban említett hibák, jószerével elő sem fordulhatnak. A legjobb természetesen, ha van alagsor vagy pince a házban, ilyenkor a szennyvízvezetéket mindjárt a pincébe kell vinni, a pince plafonján pedig viszonylag egyszerű megadni a csővezeték lejtését. Sőt, ilyen esetben akár a szennyeződést is viszonylag könnyű eltávolítani a csővezeték faláról. Mert azért azt ne gondolja senki, hogy a szennyvízcső falára nem rakódik le a szennyeződés. Legyen az a leggondosabb háziasszony, a legprecízebb házigazda, a zsiradék kirakódását senki sem tudja megakadályozni. Ezért mi a tervezés során arra is figyelünk, hogy a csövek legjelentősebb része tisztítható legyen. Különösen a vékonyabb belső átmérőjű fürdőszoba lefolyókra vagy konyhai szennyvízvezetékre gondolunk, amely esetében két-három milliméternyi szennyeződés is érezhető áramlásbeli különbséget jelent.

A legjobb tehát, ha bíznak bennünk, hívják a duguláselhárítás-ügyeletet és tanácsot, tervet, kivitelezést kérnek tőlünk, garanciával dolgozunk.