Darálós WC

A régi, budapesti körúti magas házak gyakran látogatott helyszínei a duguláselhárítás szakemberinek. Ezeknél a régi épületeknél a vécéket, szennyvízlefolyókat emeletenként csak egy-két helyre építették, szinte természetes, hogy a lakásokban nincs eredeti csővezeték. A megoldás itt is, másutt sok helyen a darálós vécé. Minden duguláselhárítással foglalkozó tudja, hogy ennek az eszköznek a jellegzetes hangját az átemelő szivattyú lapátjai okozzák. Ezek a szivattyúk azon kívül, hogy továbbítják a szennyvizet még össze is aprítják a szennyeződéseket, hogy könnyebben lehessen a távoli lefolyóba juttatni. A duguláselhárítás ügyeletet azonban, különösen Budapestről nagyon sokan keresik darálós vécé dugulás miatt.

A helytelenül használt szivattyú jókora galibát tud okozni. Egyrészt a szennyvízrendszer azonnal használhatatlanná válik. Nagy dugulás, nagy szükség, egyszerű megoldás: azonnal riasztani kell a duguláselhárítás ügyeletet. A pánik és a szagos esték helyett azonban a szennyvízvezeték karbantartását és a darálós vécé megfelelő használatát javasoljuk. A duguláselhárító szakemberek – kívánságra – természetesen rendszeresen karbantartják és ellenőrzik a darálós vécéket és a hozzájuk kapcsolt szennyvízhálózatot. A hetenkénti ellenőrzés sem segít azonban, ha a háziak nem eléggé elővigyázatosak ezekkel a berendezésekkel.

Hiába írják a vécépapírgyártók a csomagolásra, hogy a vastagpapír hengert is a vécébe lehet dobni, nos, ez a darálós vécében garantált dugulást tud okozni. Sem tisztasági betétet, sem vastagak képeslapoldalt nem szabad beledobni, nem beszélve a szivacsról, vagy a cipőbetétről: ezek a takarítás során oly gyakran beleesnek, hogy a duguláselhárítás ügyeleten már nem is lepődnek meg, ha ilyen baleset miatt hívnak bennünket. A darálós vécék átemelő szivattyúinak lapátjai nem tudnak megbirkózni az erős cérnával, a rongyszerű anyagokkal, az erősebb műanyag holmikkal. Egy darabig erőlködik a gép, közben a madzag rátekeredhet és nincs tovább. Megáll a forgás, a gép pedig leég, ha nem kapcsoljuk ki időben. A baleset megelőzése érdekében mindenkinek figyelnie kell a darálós vécék működésére. Ha sikerül idejében kikapcsolni a szivattyút, akkor egy egyszerű duguláselhárítás manőverrel kitakarítható a berendezés, a motor elektromos része nem megy tönkre: a kár kisebb, a duguláselhárítás rövidebb ideig tart, vagyis kisebb kára lesz belőle a gazdának. Ha azonban nem figyelünk a darálós vécé erőlködő hangjára az akár nagyobb bajt is okozhat: a motor tönkremegy és rosszabb esetben ki is gyulladhat. Vagyis a darálós vécék esetében sokkal gondosabban kell eljárni a használóknak is, mintha szabad, átfolyós szennyvízhálózat tudtak volna kiépíteni.

Darálós vécéket a régi budapesti házakon kívül minden olyan helyre építenek, ahol a szennyvízvezetéket nem lehet a födémbe, vagy a födém alá süllyeszteni. A duguláselhárítás ügyeletet hívták már emiatt szállodából, munkahelyről, szuterénlakásokból. Elérnek bennünket a hét minden napján reggeltől estig és egész éjszaka vagy akár hajnalban. Telefonálhatnak nekünk Budapestről vagy az ország bármely pontjáról hívhatják a duguláselhárítás ügyeletet.

Kérdezhetik, hogy hol érdemes, hol lehet egyáltalán telepíteni darálós vécét?

Olyan helyen mindenképpen ez a megoldás, hogy a vécé szintjétől valamivel magasabban kell elvezetni a szennyvizet. Vonatkozhat ez a vécé szennyvizére vagy a mosogatógépre, akár a fürdőkád szennyvizére. A darálós vécé amolyan átemelő szivattyú, amelynek a feladata az aprításon túl, hogy egy magasabb pontba továbbítsa a szennyvizet. Az úgymond megemelt szennyvíz aztán lefolyik a megfelelő lejtésű csővezetéken.
A duguláselhárításban jártas szakemberek azonban mindig felhívják a figyelmet, hogy a szennyvízvezetéket csak a berendezésben megadott magasságig lehet emelni, tovább egy centit sem, mert különben jön megint a dugulás, a vécépánik, a hajtépés és fekáliabűz. Erre pedig senkinek sincs szüksége. A darálós vécék azonban aligha mennek ki a divatból, mert ódivatú lakások még sokáig lesznek, elméretezett házak továbbra is épülnek, és sokan kifejezetten szeretik a „mély fekvésű” lakásokat, ahonnan másként nem is lehet kiemelni a szennyvizet, mint a szivattyúkkal, a darálós vécékkel.

Fogadják meg a tanácsunkat még egyszer, hogy ne kellejen túl gyakran hívni a duguláselhárítás ügyeletet ellenőriztessék a darálós vécéket félévente vagy évente. Sokat spórolhatnak, ha a munkatársaink kitakarítják, ellenőrzik a gépeket. Alaposan átvizsgálják a csapágyakat, kerekeket, cserélik az elhasznált alkatrészeket, hogy a lehető legritkább esetben forduljon elő dugulás. A rendszeres ellenőrzést lefixálhatja a duguláselhárítás ügyeleten, akár éjszaka is rendelkezésre állnak munkatársaink és Budapesten kívül az ország bármely pontjára elmegyünk.