Ipari dugulás

Az éttermek jószerivel az étlapjukról ismerszenek, de már Bertha Bulcsú, az évtizede meghalt kolumnista megírta, hogy előbb nézd meg a vécét, és ha azt rendben találod, akkor rendelhetsz is a libamájból. Vagyis ahol a mosdó nem szaglik ott valószínűleg a konyha is kifogástalan. Pedig egy étterem a szennyvízrendszer szempontjából is nagyüzem, nem beszélve arról, hogy az étekház gazdájának nem csupán a bélszín minőségére, hanem a tisztaságra is ügyelni kell. Ez nem azt jelenti, hogy az étterem tulajdonosnak kell pumpával a vendég sarkában állni, s ha valami nem megy le a lefolyón azt nyaggatni addig, amíg a szennyvíznek szabad járása nincsen. Higgyék el, a duguláselhárításra itt is szükség van, ha van dugulás, ha nincs eltömődés. Akkor, amikor már érezni lehet a csatornaszagot régen rossz, vagyis a megoldás ebben az esetben is az ellenőrzés, a tervszerű karbantartás és az, hogy tudják: a duguláselhárítás ügyeletet az év minden napján, reggeltől estig, non stop hívhatják. A magukra valamit is adó vendégházaknál ma már odafigyelnek a mosdók, vécék alapvető tisztaságára, de dugulás az ettől függetlenül bármikor előadódhat.

Vegyük először is a férfi vécéket, ahol piszoár is van. Nem vagyunk egyformák, de vannak olyanok, akik képesek a rágógumit és más effélét is a kagylóba ejteni. Az ilyen holmik könnyen duguláshoz vezetnek. Vagy ott vannak a padlóösszefolyók, amelyekből, ha nem jól szerelik, könnyen kiszalad a vízbűzzár, aztán pedig tódul, éktelenkedik a csatornaszag, hogy az ember inkább kifordul a mosdóból, meg az étteremből, mielőtt megrendelte volna a cigánypecsenyét tejszínes uborkasalátával vagy mivel. Szó ami szó az étterem forgalma függ attól, hogy a vendégek a mellékhelyiségben se érezzék magukat rosszul. A duguláselhárítás ügyelet munkatársai azonnal a segítségükre sietnek, ha szagmentesítésről, szennyvízvezeték javításról, vagy a klasszikus duguláselhárításról lett légyen is szó.

Mi okozhat dugulást egy étteremben?

Elsősorban nem is a mosdókra kell gondolni, bár ott a legkellemetlenebb. Az ételmaradékok, a salátalevél, vagy félig pucolt cékla, mind-mind véletlenül belekerülhet a szennyvízrendszerbe. Ha nem megy magától, sok helyen megpróbálják erővel letuszkolni, ha nem megy erővel, akkor még egy kanna, forró szódás vizet is öntenek hozzá az oktondi kukták, mintha a krumplit oldaná az ultrás víz. Hát nem, mi duguláselhárításban jártas szakemberek mondjuk, hogy ezeket az összetevőket, mármint krumpli, hagyma, cékla inkább a remek ételekbe tessék beletenni, ha nem akarnak dugulást. De hiába a figyelmeztetés, a baj megtörténik. Mondom, a legjobb, ha ilyenkor ott a telefonszám, vagy eszükbe jut a cím: dugulaselharitas.hu, és azonnal keressenek bennünket.

Egy ipari üzemben, ami jelen esetben egy konyha, nincs helye a házi praktikáknak, ipari méretben a dugulást csak szakavatott mesterek tudják orvosolni. Legyen szó gyárról, ipari üzemről, ahol jelentős mennyiségű a szennyvízbe kerülő hulladék, vagy csak egy jól működő szállodáról, a hol a szennyvíz jelentős melléktermék, dugulással márpedig kell számolni.

Miért bízzák ránk a csővezeték duguláselhárítását?

Mindenek előtt azért, mert évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, vagyis láttunk és szagoltunk már egyet s mást a szennyvíz terén. Nem megfelelő lejtésű csővezetéket, gyökérrel benőtt főcsővezetéket, szétcsúszott szennyvízcsövet, bűzt pöfékelő padlóösszefolyókat és karját széttáró szakácsokat, miközben a duguláselhárító munkatársaink két hatalmas pontyfejet halásznak ki a szennyvízcsőből. A szennyvízrendszer időről időre átvizsgálása alapvető kell legyen az ipari üzemeknél. Megelőzhető a csatornaszag, a nagyobb eltömődés, amely azután horribilis csőtisztítási számlát, beláthatatlan felfordulást és napokig tartó termeléskiesést von maga után. Biztosan egyik cégtulajdonos sem álmodozik a szennyvízhálózat dugulásáról, nos ellenőrizni, ellenőriztetni kell.

A baj persze a csővizsgálattól függetlenül is bekövetkezhet. Az egyik leggyakoribb baj, különösen éttermeknél vagy például vágóhidaknál a zsírfogók eltömődése. A duguláselhárító ügyeleten természetesen tanácsot is adunk, hogy tudják a zsírfogókat gyorsan, de nem elég hatékonyan kitisztítani. A végső megoldás úgy is a duguláselhárító ügyelet. A zsírfogók karbantartása elengedhetetlen. Ha ezek nincsenek megfelelő időnként kitisztítva nagyobb kárt tudnak tenni, mintha nem is lennének, nem beszélve a környezeti terhelésről, amit okozhatnak, és ebben az esetben már nem csupán a szennyvízvezeték látja kárát, hanem a cég kasszája is, amikor a bírságot ki kell fizetni.

Tisztelt cégvezetők, határon innen és túl, de leginkább Göd, Dunakeszi, Páty, Gödöllő Szentendre, Üröm, Budakalász, Vecsés, Solymár, Nagykovácsi, Budakeszi vagy, Gyál, Monor, Nagykáta, Leányfalu vagy, Tahitótfalu, vagy Fót környékén: hívjanak bennünket. A duguláselhárítás ügyelet munkatársai kifogástalan munkával, gyors és megbízható szereléssel, garanciával állnak a rendelkezésükre. Az minden napján, délelőtt, vagy az esti mese után, a hajnali műszak leteltével is tárcsázhatják a számunkat. Ne feledjék, dugulás még soha nem maradt utánunk, annál több szakszerűen szerelt szennyvízvezeték, számíthatnak ránk, ha dugulásról, szennyvízrendszer tervezésről van szó vagy csak egyszerűen tanácsért is hozzánk fordulhatnak.