Nyomvonal keresés és meghatározás

Nyomvonal keresés és meghatározás

A kábelek és a vezetékek pontos helyzetének meghatározása kimondottan körülményes feladat, ha nem mi magunk építkeztünk, mivel az utóbbi eset igen ritka, így általában megrendelőinknek tudomása sincs ezek pontos helyzetéről. Pedig a meghibásodások és dugulások alkalmával a szakember első kérdése az lesz, hogy pontosan merre találjuk az adott vezetéket.

Mikor szükséges a nyomvonal keresés és meghatározás?

  • sérült vezeték van a telken, nem lehet tudni, merre van a hiba

  • felásás, burkolat felszedés, falbontás nélkül kell meghatározni a hiba helyét

  • ha a kamerás keresés nem hozott eredményt

  • faültetés, kerti melléképület építése előtt célszerű tudni, merre mennek a csövek, a vízvezeték vagy a gázvezeték a földben

Hogyan látjuk el a nyomvonal keresését és meghatározást?

Cégünk a professzionális C.Scope Cable Avoidance Tool XD berendezés segítségével minden nemű cső és kábel (műanyag, beton, fém, gránit cső és feszültség alatti vagy feszültség mentesített kábel) nyomvonalát és 10 cm-es pontossággal a hibahelyét is meg tudja határozni. A készülék egyik legnagyobb előnye pedig, hogy áramforrás nélkül, akkumulátorral működik, így szinte bárhol alkalmazható.
A nyomvonal keresés és meghatározás módjai:

  • szondával: A szondát mely egy jelet ad ki önmagából egy betoló rúd segítségével a csőben eltoljuk a sérült szakaszig, (ezt a műveletet csőkamerás felügyelet mellett végezzük) és a kereső berendezéssel a padozaton, földön, betonon stb. keresztül megkeressük, 5m mélységben akár 10cm pontossággal (hibahely meghatározás).

  • szonda nélkül: Egy jelszállító kábelt (berudaló szárat) beengedünk a csatornába, melyre egy adó készülék segítségével elektromos jelet kapcsolunk. Így a keresőműszer ezen jel befogásával meghatározza berudalónk, és ez által a csatornánk, csövünk helyzetét, nyomvonalát 3-4m mélységben akár 10cm pontossággal (nyomvonal keresés, ill. nyomvonal meghatározás). Készülékünk sokoldalúságának köszönhetően alkalmazható berudaló nélkül is, csatorna fedlapok, fém csövek, általában fém tárgyak keresésére.

  • Elektromos kábelek felkutatásánál pedig a kábel által gerjesztett jel alapján tudjuk a földben egy falban futó vezetékek nyomvonalát megkeresni, ez alapján számítható ki a vezeték holléte. Keresőnk alkalmazásával elkerülhető a bosszúság, amit akár egy kép felfúrásával tudunk magunknak okozni azzal, hogy épp a villanyvezetéket fúrjuk szét.

Ha nem tudja, hogy hol a hiba vagy hol fut a vezetéke, kérje a segítségünket!